Mina godaste kanel- och vaniljbullar
Deg
5 dl mjölk
50 g jäst
1 1/2 msk kardemummakärnor
1 dl strösocker
1 ägg
1 msk vaniljsocker
1/2 tsk salt
150 g smör
12-15 dl vetemjöl
Fyllning
200 g smör
1 1/2 dl farinsocker
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 1/2 msk kanel - för kanelbullar
Garnering
1 dl vatten
1 dl strösocker
pärlsocker
Tänk på att alla ingredienser ska vara rumsvarma.
Häll mjölken i en stor bunke.
Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, ägg, vaniljsocker och salt.
Rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från kanten.
Täck över med plastfolie och låt jäsa i 1 1/2-2 timmar.
Rör ihop alla ingredienser till fyllningen och ställ åt sidan.
Kavla ut den färdigjästa degen till en stor rektangel på en mjölad bänk.
Bred på fyllningen över hela degen och vik degen på mitten.
Skär ut 1-2 cm remsor och snurra ihop till bullar.
Lägg bullarna på bakplåtsklädda plåtar och täck med bakhandukar.
Låt jäsa i ytterligare 1 timme.
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla med ett uppvispat ägg.
Grädda bullarna i 12-15 minuter mitt i ugnen.
Koka under tiden upp strösocker och vatten tills allt socker smält.
Pensla sockerlagen på bullarna direkt efter du tagit ut dem ur ugnen.
Strössla över pärlsocker och låt bullarna svalna på ett galler.