Pärongalette

3 1/2 dl vetemjöl
100 g smör
1 nypa salt
2 msk råsocker
1 msk kallt vatten
1 ägg
3-4 päron
1 dl russin
3 msk farinsocker
50 g valnötter
kardemumma efter smak
uppvispat ägg
25 g smör
 
Mixa ihop mjöl och smör.
Tillsätt salt, råsocker, vatten och ägg. 
Arbeta snabbt ihop till en pajdeg. 
Låt vila i kylskåp cirka 30 minuter.
Skär päronen i tärningar och blanda ihop med farinsocker, russin, valnötter och kardemumma.
Sätt ugnen på 225 grader.
Kavla ut pajdegen på ett bakplåtspapper till stor tallrikstorlek (cirka 27 cm i diameter). 
Lägg päronblandningen i mitten med en 4 cm degkant runtom.
Vik över kanterna och pensla dem med uppvispat ägg. 
Hyvla några skivor smör och fördela över päronen.
Grädda i cirka 25 minuter och servera med vaniljglass. 
Desserter | |
Upp