Saffransbullar med arrak och mandelmassa
200 g smlr
1 g saffran
5 dl mjölk 3%
1/2 dl vispgrädde
50 g jäst
2 ägg
2 dl strösocker
1 krm salt
16-17 dl vetemjöl
Fyllning
200 g mandelmassa
200 g smör
1 dl råsocker
1-2 msk kanel
2 msk romessens eller arrak
Pensling
1 ägg
1 msk vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1/2 msk vatten
råsocker
Smält smöret i en kastrull med saffran och låt koka upp.
Ta av från värmen och tillsätt mjölk och grädde.
Vispa ut jästen med den fingervarma vätskan i en bunke.
Tillsätt ägg, strösocker och salt.
Arbeta in lite mjöl i taget tills degen släpper från kanterna.
Knåda i bakmaskin 10-15 minuter.
Låt jäsa i bunken under bakduk i 45-60 minuter.
Blanda alla ingredienser till fyllningen i en skål.
Dela degen på hälften och kavla ut till en rektangel.
Bred över fyllningen och vik ena långsidan mot den andra.
Skär 2 cm breda remsor och snurra ihop dem till knyten.
Lägg på en plåt klädd i bakplåtspapper och jäs under bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 225 grader och pensla bullarna med uppvispat ägg och grädde.
Grädda i 10 minuter och pensla bullarna med vatten och ljus sirap direkt och strö över råsocker.
Låt svalna på galler.