Äppelpaj

4-6 röda äpplen
60 g smör
1/2 dl råsocker
kanel
 
Smuldeg
125 g smör
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 1/2 dl råsocker
1 1/2 tsk flingsalt
 
Skala och skär upp äpplena.
Sätt en stekpanna på medelvärme och stek äpplena i smör, socker och rikligt med kanel.
Addera mer smör och socker vid behov.
Ta en nypa flingsalt i och låt koka i cirka 20 minuter.
Gör under tiden smuldegen.
Blanda alla ingredienser och tryck ut i en rundad form. 
Ta äpplena från spisen och sprid ut över smuldegen, lämna lite av kanderingen i stekpannan så att pajen inte blir för kladdig.
Låt stå till sig i ungefär en timme.
Sätt ugnen på 225 grader och grädda i 15-18 minuter. 
Låt svalna helt så att kanderingen stelnar. 
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Desserter | |
Upp