Oxfilémedaljong med örtagårdssås och hasselbackspotatis

4 portioner
 
4 skivor oxfile á 160 g
2 schalottenlökar
1 msk ljus fransk senap
2 vitlöksklyftor
1-2 dl blandade hackade örter, t ex persilja, körvel, dill, dragon, salvia, basilika
torrt vitt vin
1/2 dl kalvfond
2 dl vispgrädde
salt och peppar
smör
 
Hasselbackspotatis
valfritt antal skalade, medelstora potatisar
smör
salt och peppar
ströbröd
 
Sätt ugnen på 225 grader.
Skär potatisen i tunna skivor, men inte hela vägen igenom.
Lägg dem i en träslev så går det lättare.
Placera potatisarna i en smord ugnsäker form.
Pensla dem med smält smör.
Salta och peppra.
Baka dem i cirka 45 minuter.
Pensla med smör någon gång under bakningstiden.
Strö över ströbröd när det återstår 10 minuter av bakningstiden.

Värm upp en stekpanna och lägg i lite smör.
Lägg i oxfiléerna när smöret börjar brynas.
Stek dem i 2-3 minuter på varje sida.
Salta och peppra.
Lyft ur filéerna och håll dem varma.
Fräs löken mjuk.
Tillsätt senap, örter och pressad vitlök i pannan.
Slå i vispgrädde, vin och buljong.
Koka ihop såsen till en simmig konsistens. Smaka av.
Fördela såsen över oxfilémedaljongerna och servera med hasselbackspotatis och sallad.
Kött | |
Upp