Citronmarängpaj

Pajbotten
100 g smör
4 dl vetemjöl
1 äggula
1 msk strösocker
1 msk vatten
 
Lemoncurd
4 st citroner
4 dl strösocker
150 g smör
6 ägg
 
Maräng
4 äggvitor
2 dl strösocker

Blanda ihop alla ingredienser till pajbotten.
Låt vila i kylen i 30 minuter.
Kavla ut i en pajform (24 cm i diameter), nagga med gaffel och grädda i 10 minuter i 175 grader.
 
Medan degen vilar gör du lemoncurden.
Riv citronskalet och pressa ur saften i en kastrull.
Blanda ner smör och socker i kastrullen och värm på låg värme tills det smält och är blandat, rör ofta.
Sätt på en större kastrull för vattenbad.
Knäck äggen i en skål och vispa upp lite lätt.
Häll ner äggblandningen i kastrullen med citronsmeten och sätt ner i vattenbadet.
Rör försiktigt tills det tjocknat och blivit en kräm.
Sila bort citronskalen.
 
Gör marängen medans skalet förgräddas.
Vispa först äggvitor till ett skum och häll sedan i lite socker i taget.
Vispa tills det blivit en riktigt blank och toppig maräng.
 
Häll lemoncurden i pajskalet och bred eller spritsa på marängen.
Grädda i 150 grader i 1 timme.
Om marängen inte är frasig efter en timme, sänk till 120 grader och grädda tills den blir det.
Vänta helst 2 timmar med att skära i pajen.
 
Desserter | | Kommentera |
Upp